Tuesday, March 11, 2014

Thumbprint cookies


These cookies are a big hit at workshops and I have been asked for the recipe numerous times so here it is:

225gr selfraising flour
100gr cold butter
75gr sugar
1 egg
2 tablespoons milk
Raspberry jam

Heat the oven to 200°C. Add the selfraising flour and the butter in a bowl and mix it with your fingers. If neccesary, add some more flour. Add the milk little by little through the mixture until you have a soft dough. If the dough is too dry you can add more milk. Put teaspoons of the mixture onto a baking tray. I use a baking sheet to put the mixture on. It saves washing up. The biscuits will become twice as big as the dough so leave enough room in between the biscuits. Press the top of the dough a little and make with your finger a little dent into the top. Add a little bit of raspberry jam into the hole. Bake the biscuits 15 tot 20 minutes in the oven until they are golden brown. You can keep these 3 tot 4 days in an airtight container and for a month if you freeze them. You need to defrost them at room temperature and warm them again to get the crunchiness back. This recipe is for 12 cookies

En ook in het Nederlands voor de niet-engels-sprekers onder ons:

225gr zelfrijzende bloem

100gr koude roomboter
75gr fijne suiker
1 ei
2 soeplepels melk
Frambozenjam

Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de zelfrijzende bloem en de boter in een kom en kneed het met je vingers. Indien nodig, voeg een beetje meer bloem toe. Dan voeg je de melk er beetje bij beetje bij tot je een zacht deeg hebt. Als het deeg te droog is, dan kan je meer melk toevoegen. Maak een hoopje met een koffielepel en leg het op bakpapier op een bakplaat. Ik rol er eigenlijk bolletjes van en druk ze dan een beetje plat. De koekjes worden 2 keer zo groot dus laat voldoende ruimte tussen de koekjes. Druk een beetje op de top van het deeg en druk met je vinger in het deeg zodat er een kuiltje ontstaat. Doe in het kuiltje een beetje frambozen jam.
Bak de koekjes 15 tot 2à minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn.
Je kan de koekjes 3 tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte container en voor een maand als je ze invriest. Je moet ze ontdooien op kamertemperatuur en opnieuw opwarmen om ze terug krokant te maken. Dit recept is voor 12 koekjes.